Beheerders droge dooradering: Matthijs en Jan Sjoerd Mulder

In Nijega bevindt zich het gangbare melkveebedrijf van de familie Mulder. De maatschap bestaat uit vader Matthijs, moeder Niesje en zoon Jan Sjoerd. Matthijs werd 65 jaar geleden op deze plek geboren en is er altijd gebleven. Jan Sjoerd is inmiddels de 5e generatie op dit familiebedrijf. Op 60 hectare grasland, houden zij 90 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

Elzensingelbeheer
Op dit bedrijf wordt al vele jaren landschapsbeheer uitgevoerd. Zo is er bijna zes kilometer aan elzensingel in beheer en sinds 2023 ook botanische randen. Het jaarlijks onderhoud wordt uitbesteed aan derden. Daarnaast zijn Matthijs en Jan Sjoerd de afgelopen winter druk geweest met het aanplanten van nieuwe bomen en struiken om singels van een nieuw aangekocht stuk land te herstellen. Dit ging uit het van project ‘Beammen foar Elkenien’, in samenwerking met NFW.

Thús yn de Wâlden
Dat het landschapsbeheer effect heeft is duidelijk te merken volgens Matthijs. ‘De singels bestonden eerder wel voor 80% uit zwarte els. Nu zijn de singels veel gevarieerder. Dat komt ook omdat we er nu anders naar kijken. Bij een eindkap ging voorheen ook echt alles eraf. Nu laat je bepaalde soorten, zoals een meidoorn of lijsterbes, bewust staan.’ En dat zorgt voor biodiversiteit ziet ook Jan Sjoerd: ‘Als je s’ ochtends het land in gaat hoor je de vogels fluiten, en ook reeën zijn hier veel te zien.’ De mannen voelen zich dan ook verbonden met het landschap. ‘We hebben hier altijd gewoond dus we weten ook niet beter. Maar dit is wel echt wat bij ons past, we voelen ons thuis in de Wâlden.’

Betrokken
Vader en zoon zijn beide nauw betrokken bij de vereniging. Jan Sjoerd heeft er net een vierjarige periode op zitten bij het afdelingsbestuur Smelnes Singellân. De club waar ook Matthijs ooit begon. Daarna was Matthijs actief in de themagroepen Natuur & Landschap en Landbouw, Milieu, Water en Economie. Sinds een jaar is hij beheerregisseurs landschap binnen de afdeling Smelnes Singellân. Daarmee is hij in deze afdeling de contactpersoon voor beheerders in het leefgebied droge dooradering. ‘Ik heb een adviserende rol en vind het mooi om andere beheerders zo te kunnen helpen. Ik hoop er de komende tijd meer een draai aan te geven en contact te zoeken met de beheerders.

Artikel uit het jaarverslag 2023

© 2025 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie