Na bijna acht jaar draagt Albert van der Ploeg het voorzitterschap van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden over aan Ids Hellinga. In dit dubbelinterview blikken ze samen terug én vooruit. Over de kracht van de vereniging, de rol van de boeren en de toekomst van het landschap.
Albert, je was sinds juni 2017 voorzitter. Als je terugkijkt op deze periode, wat waren de grootste uitdagingen en successen?
Albert: “Een van de grootste uitdagingen was om iets te maken van het Fjildlab. Wat is het doel? Hoe ga je om met regelgeving? Het is lastige materie, maar er zijn ook echt mooie dingen uit voortgekomen. Zoals projecten voor de kringloop.”
Hij blikt ook terug op de coronaperiode. “Dat je niet fysiek bij de leden kunt komen, dat miste ik wel. Die binding is zó belangrijk.”
Verder is hij trots op de groei van het ANLb: “Daar zit veel potentie. Je ziet meer intrinsieke motivatie bij boeren, die genieten van hun omgeving, het landschap en de weidevogels. En het is mooi dat de akkerbouw erbij gekomen is.”
Wat is je het meest bijgebleven als voorzitter?
Albert: “De eerste keer dat we de Wâldsang zongen op een ledenvergadering. We begonnen met zingen en iedereen ging staan. Dat gaf echt een prachtig gevoel.”
Hoe heb je de samenwerking met het bestuur ervaren?
Albert: “Altijd positief. Natuurlijk heb je wel eens wisselingen en spanningen, en bij iedereen is het thuis soms ook druk. Maar er was altijd een goede verdeling en iedereen had zijn eigen rol. Geen argwaan, maar juist een positieve instelling.”
Hoe hebben jullie de overdracht van het voorzitterschap aangepakt?
Albert: “We hebben geen grote overleggen gehad. Vooral Ids kennis laten maken en meenemen in de dingen die ik deed. Ids kende de sector al goed, en hij is er snel verder ingegroeid.”
Ids vult aan: “Ik ben vanaf januari gaan meelopen en snel ingeburgerd. Ik heb al veel mensen leren kennen, ook in het veld. Het bevestigde voor mij dat deze vereniging als een huis staat.”
Albert, wat wil je meegeven aan Ids?
Albert: “Je bent in je kracht als je jezelf bent. Ids kent zijn talen, heeft andere sterke punten dan ik. Laat dat zien. En besef: als voorzitter doe je het niet alleen.”
Hoe kijk je naar de toekomst van de vereniging?
Albert: “Het fundament is goed. Het is belangrijk dat het draagvlak voor natuurbeheer behouden blijft, evenals de financiering die daarvoor nodig is. Ook hoop ik dat de mienskip grutsk blijft op wat we bereiken. We moeten duidelijk afbakenen wat we wel en niet kunnen leveren, en als wij het beheer uitvoeren, moet er vertrouwen zijn in de boeren.
Ids, wat waren jouw beweegredenen om deze rol op je te nemen?
Ids: “Ik ben opgegroeid in de wereld van boeren, vogels en nazorg. Daarnaast merkte ik in mijn tijd bij het waterschap, tijdens het maken van de blauwe omgevingsvisie, dat ik me irriteerde aan de discussie waarin de landbouwsector steeds kleiner moest. Ik wil juist bijdragen aan verbinding tussen landbouw en natuurbeheer.”
Wat zijn jouw belangrijkste speerpunten als voorzitter?
Ids: “Voortborduren op de goede basis die er ligt. Het is een spannende tijd in de landbouw, en tegelijkertijd liggen er veel kansen. We moeten professioneel blijven, goed gepositioneerd zijn. Verbinding zoeken met BoerenNatuur Fryslân en gebiedspartijen. Het krioelt van organisaties, wij moeten daarin de juiste rol pakken.”
Hoe belangrijk is de betrokkenheid van buitenstaanders en hoe wil je die behouden of vergroten?
Ids: “Er mag meer waardering zijn voor wat boeren doen. We zetten al stappen in communicatie, met bijvoorbeeld Swaddekuier, Brommels! en Jeugdeducatie. ‘Be good en tell it’, dat moeten we blijven doen. Draagvlak is niet vanzelfsprekend, het moet onderhouden worden.”
Wat zijn volgens jullie de grootste uitdagingen waar de vereniging nu voor staat?
Ids: “De grootste uitdaging is om de balans te vinden tussen alle belangen. Veel ontwikkelingen gaan snel. We moeten zorgen dat we als vereniging stevig blijven staan, met goede verbinding in het veld én in Den Haag. En altijd luisteren naar de boeren.”
Albert: “We hebben in het aanbod van de gebiedsofferte aan de minister van LVVN laten zien dat we iets kunnen leveren – maar dan moet daar ook iets tegenover staan.”
De wissel van het voorzitterschap voelt natuurlijk en gedragen. Albert blijft betrokken als boer en beheerder, en Ids heeft frisse energie én een duidelijk doel voor ogen.
Albert: “Ik laat het met vertrouwen los.”
Ids: “We bouwen voort op een sterke basis.”