Informatiebericht over het melden van kap bij de provincie/gemeente, branden van takkenbulten en herplant- en zorgplicht.
Per 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet ingegaan. Via dit nieuwsbericht proberen wij u uit te leggen hoe de nieuwe omgevingswet in elkaar zit. Wij vertellen u wat van belang is om te weten over houtopstanden in de omgevingswet wanneer u deelnemer bent aan het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.
De nieuwe omgevingswet
De nieuwe omgevingswet is één grote verzameling van alle wetten die er eerder op het gebied van de fysieke leefomgeving (ruimte, bodem, water, lucht, geluid, natuur, gebouwde omgeving, monumentenzorg en infrastructuur) waren. De omgevingswet bevat:
Voorheen konden via de Wet Natuurbeheer (Wnb) bijvoorbeeld omgevingsvergunningen aangevraagd worden voor:
Deze zaken zijn nu allemaal geregeld via de Omgevingswet die per 1 januari 2024 geldt.
Meldplicht houtopstanden
Er geldt een meldplicht bij de provincie voor het kappen van houtopstanden buiten de bebouwingscontour. De meldplicht geldt bij:
Een melding moet minimaal 6 weken voor uitvoering van de kapwerkzaamheden bij de provincie gedaan worden.
Zorg dus dat u dit op tijd doet.
Een melding is, na akkoord van de provincie, 1 jaar geldig.
Soms is ook toestemming van de gemeente nodig, controleer dit zelf bij uw gemeente.
Omgevingsloket
Door middel van het Omgevingsloket probeert de overheid de Omgevingswet overzichtelijk te houden. Het Omgevingsloket is één loket voor:
U vindt het Omgevingsloket hier:
https://omgevingswet.overheid.nl/home
Melding indienen (digitaal)
Via het bovenstaande Omgevingsloket kunt u ook uw kapmelding bij de provincie indienen:
Mocht u er niet uitkomen met bovenstaande informatie, dan kunt u ook rechtstreeks contact met de provincie opnemen via wnb@fryslan.frl.
Herplantplicht
Een herplantplicht geldt na kap of tenietgaan van een landschapselement. Herplant moet binnen 3 jaar gebeuren, op dezelfde locatie en bosbouwkundig verantwoord. Herbeplanting kan plaats vinden door:
Soms is er een mogelijkheid om herplant op een andere locatie te doen. Hiervoor moet een ‘maatwerkvoorschrift’ (voorheen ontheffing) ingediend worden. Ook voor het afwijken van de wachtverplichting van 6 weken, het uitstellen van de planttermijn of het gebruik maken van andere dan inheemse soorten kan een ‘maatwerkvoorschrift’ aangevraagd worden. Het aanvragen van een ‘maatwerkvoorschrift’ kan via https://omgevingswet.overheid.nl/home
Zorgplicht
Voor houtopstanden geldt een zorgplicht. Dit betekent dat u te allen tijde zorg moet dragen voor uw landschapselement en dat de uitvoering van beheer moet gebeuren met oog voor het landschapselement en de daarin aanwezige flora en fauna.
Door het beheer uit te voeren volgens de voorschriften die gelden in het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) en in het Particulier natuurbeheer (PNb) kunt u voldoen aan de zorgplicht.
Branden van takkenbulten
Per 1 januari 2024 is het branden van snoeiafval vergunning plichtig is. Snoeiafval wordt geschaard onder de term ‘bedrijfsafval’. Het branden van bedrijfsafval in de buitenlucht is een milieubelastende activiteit en daarom vergunning plichtig. De gemeenten kunnen leges heffen op zo’n vergunning. Zo is dit thema meerdere keren in de media geweest, omdat gemeente Smallingerland hoge leges op deze vergunning heft. De vergunningplicht geldt overigens niet alleen voor het branden van snoeiafval maar ook voor het branden van riet.
Men ziet het verbranden van afvalstoffen in de open lucht in principe als ongewenst (gelet op hoogwaardigere verwerkingsmogelijkheden en nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit). Hierdoor kan een vergunning voor het verbranden van een takkenbult alleen bij uitzondering worden toegestaan. Dit is een probleem aangezien landschapsbeheer op structurele schaal plaatsvindt.
Wij zijn met de gemeenten in gesprek over mogelijke oplossingen voor onze beheerders.
Mocht u toch een takkenbult willen opbranden, neem dan contact op met uw eigen gemeente. Afhankelijk van de gemeente kan er mogelijk een tijdelijke oplossing zijn.
Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen, neem dan contact met ons op via info@noardlikefryskewalden.nl of 0511-745200 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur).