De vereniging Noardlike Fryske Wâlden gaat een bijdrage leveren aan een groenere en duurzamere bouwsector met Paludi & Bouw. Dit project is een internationaal samenwerkingsinitiatief tussen Nederland en Duitsland dat zich richt op het ontwikkelen van bouwmaterialen van biologische grondstoffen.
De bedoeling is dat er plaatmateriaal en isolatiemateriaal gemaakt wordt van natte teeltgewassen zoals lisdodde, aangevuld met zwamvlokken (mycelium). Hierbij is ook aandacht voor de eisen voor brandwering die gesteld worden aan bouwmaterialen.
Door duurzame bouwmaterialen te ontwikkelen, draagt Paludi & Bouw bij aan de bescherming van veengebieden. Het is de bedoeling dat er een volledige keten van verbouw naar product en distributie en verkoop. Voor de verbouw van materialen zullen boeren die zijn aangesloten bij de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden worden gevraagd om mee te doen.
Het driejarig driejarig project werd 20 november afgetrapt bij bouwcampus Bowinn aan de Hogedijken in Dokkum. Tijdens de bijeenkomst gaf projectleider Lyanne Ausema een toelichting op de doelstellingen en aanpak. Tjeerd Veenhoven van Studio Tjeerd Veenhoven en Jan Köbbing van het Duitse 3N Kompetenzzentrum gaven een presentatie over hun rol binnen het project.
Het belang van Paludi & Bouw werd benadrukt door Sander Bos, strategisch adviseur circulaire economie en Europese betrekkingen van de provincie Fryslân.
Volgens Coen Verboom van Bouwgroep Dijkstra Draisma, partner in het project, is het bouwen met lisdodde essentieel voor de bouwsector, nu één van de meest vervuilende sectoren. De bezoekers kregen na de presentaties een rondleiding door een demonstratiewoning waarin lisdodde als bouwmateriaal is toegepast.
Het Paludi & Bouw-project wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VIa-programma Deutschland-Nederland, dat zich richt op grensoverschrijdende samenwerking voor een innovatiever en groener Europa. Voor het project is een subsidie van 1.395.155 euro, toegekend door de Europese Unie, de deelstaten Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe.
Meer informatie hier meer over Interreg Deutschland-Nederland.