NFW voert in samenwerking met adviesbureau Aequator Groen en Ruimte onderzoek uit naar het vasthouden van water op hogere zandgronden. Dit project is het vervolg op het project Blauwe Diensten. Doel van het project is om in de winterperiode regenwater vast te houden met stuwen en/of bochten op duikers. Met water in het voorjaar vast te houden kan de grondwaterstand worden verhoogd waarmee verdroging wordt tegengegaan. Dit zorgt ook voor extra waterbuffering tijdens piekmomenten.
De provincie Fryslân financiert het project. Aequator biedt expertise op het gebied van bodem en hydrologie. NFW voert samen met studenten van hogeschool Van Hall Larenstein de monitoring van de sloot- en grondwaterstanden uit. In 2019 is een nulmeting uitgevoerd. Deze data is vergeleken met de data van 2020. Op basis hiervan is een rapport opgesteld en heeft de provincie begin 2021 opnieuw budget beschikbaar gesteld voor vervolgonderzoek.
Doel: Tegengaan van verdroging en wateroverlast tijdens piekmomenten. Ook mogelijke indirecte effecten op grasproductie.
Doorlooptijd: 2018 t/m 2020 en in 2021 is een vervolgtraject gestart.
Contactpersoon NFW: Jelle Pilat, themacoördinator M: 06 – 4038 3350 E: jpilat@nfw.bm
Op 30 juni hebben de studentes Ilse Ubels en Esther van hogeschool Van Hall Larenstein de resultaten van de praktijkproef met de grondwaterstanden op de hogere zangronden in Twijzel en omstreken gepresenteerd. Zij hebben grondwatermetingen uitgevoerd bij de peilbuizen op het terrein van Jappie Hooisma en Berend van der Wal.
Het afstudeerproject was onderdeel van de opleiding Milieukunde aan Hogeschool van Hall Larenstein.
Meer informatie hierover leest u op:
Facebookpagina Milieukunde
Opleidingspagina Milieukunde